במגזר העסקי יש עדיין פעילות ענפה של תשלומים באמצעות צ'קים דחויים. למרות שעל פניו זהו פתרון יעיל ביחסי מסחר מסוימים, זהו גם פתח למצב בו אותם צ'קים לא יכובדו על ידי הבנק בשל העדר כיסוי, ואז נוצר חוב של הלקוח כלפי העסק. במקרה כזה לעתים יש צורך בשירותי הוצאה לפועל כדי לגבות את החוב.
בשנים האחרונות התווספו למערכת המסחר בישראל שיטות תשלום חדישות שמבוססות על טכנולוגיות מתקדמות שונות אבל עדיין נותר שימו שנרחב באמצעי תשלום דוגמת כרטיסי אשראי, צ'קים או מזומן כמובן.
תשלום במזומן או באמצעות כרטיס אשראי הוא תשלום "בטוח" עבור בית העסק, גם אם התשלום באשראי הוא בתשלומים שנפרסים על פני מספר חודשים. לעומת זאת תשלום באמצעות צ'קים דחויים הוא בעייתי הרב היותר ולמרות שיש היום שיטות לבדיקת צ'קים או אמינות של המשלם בצ'קים, עדיין יש כמות עצומה של צ'קים חוזרים מדי שנה.
מה עושים במקרה של צ'ק חוזר?
חשוב לציין שבחלק מהמקרים הצ'ק חזר בשל אי כיסוי זמני של הלקוח ולא בכוונת זדון. במקרה כזה הוא ישלם את החב שלו לעסק ברגע שיישמע על כך והעניין יסתדר. במקרים אחרים מדובר על התעלמות מהחוב שנוצר, התכחשות אליו או סירוב לשלם אותו מכל סיבה שהיא. במקרים כאלו לא יספיקו פניות או תחינות של בעל העסק לתשלום הצ'ק ויש צורך לפנות לשירותי של עורך דין לגביית חובות שיטפל בכך.
מה עושה עורך דין גביית חובות?
עורך דין גביית חובות מלקוחות יפנה ראשית כל אל החייב באמצעות מכתב דרישה לתשלום חוב. זהו מכתב רשום שיגיע לחייב ויקבע לו פרק זמן בו עליו לשלם את החוב או להגיע להסדר שמקובל על העסק לגבי החוב שנוצר.
גביית שיקים חוזרים במקרים רבים תסתיים בשלב הזה כיוון שהחייב יבין שבעל העסק לא מתמהמה ומפעיל מולו עורכי דין ולכן יש סבירות שהמצב יחמיר והחוב יתפח אם לא יטפל בו במהרה. במקרים אחרים נאלצים להתחיל בתהליך של גבייה משפטית מול החייב באמצעות הוצאה לפועל.
מהי גבייה משפטית בהוצאה לפועל?
גביית חובות בהוצאה לפועל היא מהלך בו מפעילים מול החייב סנקציות שונות במסגרת החוק כדי לגרום לו לשלם את החובות שלו לנושים. התהליך נשען על "חוק צ'ק ללא כיסוי" שנחקק בשנת 1981 ונותן מענה למצבים הללו.
הסנקציות השונות כוללות בין השאר:
- צו עיכוב יציאה מהארץ
- עיקול של משכורת החייב
- עיקול של חשבונות בנק של החייב
כדי לפתוח תיק נגד חייב בהוצאה לפועל יש למלא טופס ייעודי לכך, לצרף העתק של הצ'ק החוזר מהבנק ומסמכים נוספים דוגמת הסכם עם הלקוח או חשבונית מכירה וגם לשלם אגרה שמצטרפת לסך החובות של החייב.
כמעט כל החייבים, ללא יוצא מן הכלל, משלמים את הצ'ק החוזר שלהם בהסדר מול הוצאה לפועל בפרק זמן קצר. במקרים אחרים, מורכבים יותר, הנושא עובר לטיפול של בית המשפט.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד יעל דינר – עורכת דין גביית חובות בכרמיאל אשר מעניקה שירות משפטי מבוסס הצלחה לגביית חובות מלקוחות, ספקים או אנשים פרטיים. שכר הטרחה של המשרד משולם באחוזים מתוך החוב המקורי.