בשנת 2022 יש עלייה חדה של 9 אחוז במספר תיקי פשיטת רגל שנפתחו בארץ ובשנת 2023 הצפי הוא לעלייה בשיעור דומה ואף יותר מכך. יוקר המחייה ועליית שיעורי הריבית הם חלק משמעותי במצב הזה, אך גם חוק חדלות פירעון שנכנס לתוקף ממש לפני הקורונה מוסיף לבחירה של רבים בערוץ זה כמוצא שלהם לחובות שצברו ואין ביכולתם לפרוע.
ישראלים רבים מאי פעם מוצאים את עצמם במצב בו אין להם יכולת לפרוע חובות שצברו. אנו לא מדברים על מי שבחוסר תום לב צברו חובות שכאלו אלא על אנשים נורמטיביים שנקלעו לסחרור פיננסי שהם לא מצליחים לצאת ממנו והנושים מתחילים ללחוץ עליהם להחזיר את החובות הללו באמצעות הוצאה לפועל, מכתבי איום של משרדי עריכת דין וכן הלאה.
העלייה החדה בשיעור של 9 אחוז בשנת 2022 לעומת שנה קודם לכן במספר הפונים להליך פשיטת רגל בישראל רק ממחישה את המצב הזה. יתרה מכך, הצפי הוא שבשנת 2023 נחווה עלייה גדולה אף יותר מכך במספר הפונים להליך פשיטת רגל של אדם פרטי או של חברה בישראל.
מהן הסיבות לעלייה הדרמטית הזאת?
יש כמה סיבות שמובילות ישראלים רבים להליך פשיטת רגל:
- יוקר המחייה – העובדות מדברות בעד עצמן ומדינת ישראל נחשבת לאחת היקרות ביותר למחייה בעולם כולו. העלות של מוצרי מזון, חשמל, דלק, תקשורת, פנאי ובילוי הם מהגבוהים שיש וזאת הוצאה משמעותית עבור כל אדם.
- עליית הריבית – נכון שבכל העולם יש עלייה בשיעורי הריבית בשנתיים האחרונות, אך בישראל מדובר על עליה חדה במיוחד ברמה כזאת שרוב המשכנתאות בישראל זינקו בסכומים של מאות שקלים לחודש ואף יותר מכך.
- מגפת הקורונה – המגפה עצמה אמנם חלפה מהעולם אבל היא הובילה לסגירה של עסקים רבים ולירידה בפעילות של עסקים רבים אחרים. הדבר הוביל לפיטורים של עובדים רבים וכך עשרות אלפים נותרו במצב כלכלי שהשתנה עבורם שלא באשמה ישירה שלהם.
- חוק חדלות פירעון – התיקון לחוק זה, שנכנס לתוקפו ממש לפני פרוץ מגפת הקורונה, מקל יחסית על פשיטת רגל של חברה בע"מ או אדם פרטי שנקלעו לחובות שלהם בתום לב.
ישנם כמובן סיבות אחרות אפשריות וכל מקרה לגופו אך אלו הגורמים המובילים לנתונים העגומים הללו.
מהו התיקון לחוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי?
שמו של התיקון אומר רבות על המשמעות שלו. מצד אחד מדובר על כניסה להליך של חדלות פירעון (פשיטת רגל במילים יפות יותר) אך עם מחשבה על החייב והיכולת שלו לסיים את ההליך בזמן קצר יחסית וכשהוא עומד על רגליו לצאת לדרך חדשה מבחינה פיננסית.
במסגרת הליך זה ניתן לפנות לבית המשפט בפירוט החובות והמצב שלא מאפשר תשלום שלהם, להציע הסדר חובות עם הנושים תוך כדי הקפאה של ההליכים מול החייב וקביעת החזר חובות חודשי שיאפשר לו להמשיך להתקיים בכבוד וגם לסיים בתאריך נתון את ההליך ולקבל הפטר חוב.
כמובן שלא כל מקרה דומה לאחר ולכן חובה לקבל יעוץ משפטי ואף ליווי של עורך דין פשיטת רגל לפני שבוחרים במסלול הזה ותוך כדי מיצוי כל החלופות האפשריות ויש כמה כאלו.
המאמר נכתב בשיתוף משרד Legal Help – משרד עורכי דין פשיטת רגל בכרמיאל אשר מעניק שירות משפטי מקצועי, אפקטיבי ובטוח לחייבים בכל אזור הצפון. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בקריות או עורך דין פשיטת רגל בחיפה – המשרד הוא הכתובת!