נהיגה ללא רישיון נהיגה היא עבירה על החוק. יש מקרים בהם פשוט נהג שכח לחדש את הרישיון שלו ויש מקרים חמורים יותר שנהג נוהג כלל ללא רישיון נהיגה. הענישה מתייחסת באופן שונה לכל אחד מהמצבים הללו אך בשני המקרים הנהגים יקבלו עונש.
זה קורה כמה פעמים ביום בכבישים ברחבי ישראל. שוטר עוצר נהג בצד הדרך לבדיקת רישיונות ומתברר שהנהג נוהג ללא רישיון נהיגה בתוקף. במרבית המקרים מדובר על נהיגה ללא רישיון נהיגה שנעשתה בתום לב והעונש על כך יהיה סמלי יחסית. יש מקרים חמורים יותר בהם מתברר שלנהג מעולם לא היה רישיון נהיגה או שהוא מצוי בתקופה של שלילת רישיון ואז הענישה הרבה יותר מחמירה.
מה העונש על נהיגה ללא רישיון נהיגה?
כפי שציינו זה עתה, יש הבדל בין מקרים בהם לנהג יש רישיון נהיגה אך הוא איננו בתוקף ובין מצב בו לנהג כלל אין רישיון נהיגה או זכות לנהוג בכלי רכב בגלל שלילת רישיון שנענש בה עקב מהירות מופרזת או נהיגה בשכרות.
אלו דרגות הענישה הקיימות עבור מי שלא חידש את רישיון הנהיגה:
- אי חידוש של רישיון נהיגה עד 6 חודשים – צוברים 8 נקודות וגם קנס כספי של 250 ₪.
- אי חידוש של רישיון נהיגה 6 עד 24 חודשים – צוברים 8 נקודות וגם קנס כספי של 750 ₪.
- אי חידוש של רישיון נהיגה מעל 24 חודשים – הזמנה להעמדה לדין ואפשרות של:
שלילת רישיון למספר חודשים או שנים, קנס כספי גבוה ואף מאסר על תנאי.
הענישה עבור מי שנהגו מראש ללא רישיון נהיגה או שאין להם רישיון נהיגה מתאים לכלי הרכב בו נהגו הוא חמור יותר. יש פסילת מינימום של 3 חודשים (והענישה לרוב היא ארוכה יותר), מאסר על תנאי, קנס כספי גבוה ואפילו אפשרות של מאסר בפועל עד שנתיים במקרים מיוחדים. הענישה תהיה חמורה אף יותר במקרים שהובילו למצב של תאונת דרכים קטלנית וכדומה.
חשוב לציין שמערכת המשפט מגלה גמישות כלשהי בענישה והיא יודעת שלעתים יש מצבים בהם התחום אפור מעט ולכן הענישה תנסה להקל ולא להכביד. דוגמא לכך היא מי שלא חידש רישיון נהיגה יומיים מעבר לשנתיים כשנתפס. העונש שלו יהיה סביר להניח נמוך ביחס למי שלא חידש רישיון נהיגה לאורך 5 שנים. כמו כן במקרה בו בעל רישיון לאופנוע נהג באופנוע מעט גדול יותר מזה שיש לו רישיון נהיגה עבורו לעומת מי שיש לו רישיון לרכב פרטי אך נתפס נוהג במשאית גדולה.
מה עושים אם נתפסים ללא רישיון נהיגה?
התשובה לכך היא שכירת שירותי עורך דין תעבורה שיבדוק את התיק נגדכם ויעניק לכם יעוץ משפטי המתאים למצבכם. ייתכן והעורך דין יוכל למצוא נקודות תורפה בתביעה ולבטל אותה או להקל על העונש שייגזר עליכם. במרבית המקרים הגעה למשפט תעבורה ללא עורך דין היא טעות חמורה, בעיקר אם אתם ללא רישיון נהיגה מעל שנתיים או נתפסתם נוהגים בכלי רכב שכלל אין לכם רישיון נהיגה עבורו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עידן לוי – עורך דין תעבורה בחיפה אשר מעניק ליווי משפטי מקיף בתחום התעבורה. אם אתם מחפשים עורך דין תעבורה בכרמיאל או עורך דין תעבורה בקריות – המשרד הוא הכתובת!