כל מי שנתקלו במפגע ברחובות או בשטחים ציבוריים, רשאים להגיש תביעה לפיצויים נגד הרשות המקומית או העירייה בגין רשלנות. המקרים הללו מתרחשים מדי יום וחבל שישראלים רבים לא יודעים את הזכויות שלהם בעניין זה. החוק הוא לצד האזרח במקרים הללו וטוב שכך.
רשויות מקומיות רבות בישראל מחפשות כל דרך לחסוך בהוצאה של כספים מיותרים והדבר מוביל לא פעם בפגיעה פיזית בתושבי העיר. כבישים ושבילי אופניים, מדרכות, פנסי תאורה, פחי זבל, גינון, גנים ציבוריים ועוד לא מעט נושאים שהם תחת אחריותה של העירייה לטיפול ותחזוקה שוטפים, לא פעם אינם מטופלים כראוי ואז מישהו יכול להיפגע מכך. במקרה שכזה יש לו את הזכות להגיש תביעת נזיקין נגד רשות מקומית שהדבר אירע בשטחה.
מתי אפשר לתבוע את העירייה או הרשות המקומית?
החוק מגדיר כמה מצבים בהם יש עילה לתבוע את העירייה או הרשות המקומית בשל רשלנות שהובילה לפציעה של אדם.
הנסיבות שמאפשרות עילה לתביעה:
- תאונות ברשות הרבים – המקרים הללו נפוצים מאוד ויכולים להתרחש בכל עיר בארץ. שבר במדרכה שגורם לנפילה ופציעה, היתקלות בדבר שהיה קשה לראות עקב תאורה לקויה או החלקה על מיץ זבל משקיות אשפה שלא פונו כראוי הן דוגמאות טובות לכך.
- נזקים לרכוש – יש תביעות שהן לא בשל פגיעה פיזית באדם אלא נזק לרכוש שלו. דוגמא טובה לכך שמובילה לתביעות רבות היא בורות בכבישים. הרכב מקבל מכה חזקה שגורמת לו נזק עקב בור בכביש שלא מטופל כראוי ולכן יש להשקיע כעת בתיקון הרכב.
- מטרד לציבור – נושא שמעט מורכב יותר הוא זה של מטרד לציבור. מקרים אלו הם רעש, זיהום אוויר או ריחות רעים שמטרידים את תושבי המקום. דוגמא לכך היא פארק בו בני נוער מרעישים באופן קבוע עד שעות הלילה המאוחרות והפיקוח העירוני איננו נותן מענה ראוי לפתרון הבעיה.
כל אחת מההגדרות הללו יכולה לגעת בעשרות מקרים מסוגים שונים ולכן יש לברר עם עורך דין נזיקין האם יש לכם עילה לתביעה של העירייה או הרשות המקומית בה אירע הדבר.
איך תובעים רשות מקומית או עירייה?
תביעה נגד רשות מקומית או עירייה איננה פשוטה ויש להוכיח את העילה לתביעה והנזק שנגרם לכם מכך. על כן כדאי להקפיד על נקודות המפתח הללו בהקדם האפשרי וקרוב למועד האירוע:
- איסוף ראיות – חובה לתעד ככל שניתן את הנזק או הפציעה שנגרמה לכם ואת הגורם לה. לצלם את הבור בכביש או את שקיות הזבל שמפוזרות על המדרכה וכדומה. גם אם יש עדים נוספים לאירוע כדאי לבקש מהם לצלם עבורכם ולהעביר לכם את החומרים כדי שיוכלו לשמש עדים במקרה הצורך.
- דיווח למוקד העירוני – חשוב מאוד לדווח בהקדם האפשרי למוקד העירוני ולבקש אישור לדיווח שלכם. מומלץ בחלק מהמקרים לדווח גם ישירות לעירייה (מזכירות) כדי להתריע על המפגע שיש ולאפשר לעירייה לטפל בכך בהקדם האפשרי.
- תיעוד רפואי – יש לאסוף מסמכים שיעידו על הפגיעה שנגרמה לכם. בדיקות, צילומים, חוות דעת מומחים, הכול רלוונטי ויש לאסוף זאת בצורה מסודרת.
כעת נותר לכם להגיש דרישת פיצוי לעירייה באמצעות עורך דין נזיקין שמייצג אתכם ואם אין מענה חיובי לדבר יש לכם האפשרות לתבוע את העירייה בבית המשפט.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד טל בייצר – עורך דין נזיקין בצפון אשר מעניק ייצוג משפטי לנפגעים בתאונות ברשות הרבים מול הרשות המקומית. אם אתם מחפשים עורך דין נזיקין בכרמיאל, עורך דין נזיקין בחיפה או עורך דין נזיקין בקריות – המשרד הוא הכתובת!