ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי שעניינו בנושא חשוב ורגיש שנוגע לכל אזרח בוגר במדינת ישראל. המסמך נועד להסדיר את המטפל והטיפול בענייניו של אדם שאינו יכול לעשות זאת בכוחות עצמו. למעשה, אין גיל שמומלץ יותר או פחות לערוך מסמך שכזה, למרות שרבים חושבים שהוא רלוונטי יותר עבור אנשים מבוגרים בלבד.
אחד המסמכים המשפטיים הכי חדשים בעולם המשפט הישראלי הוא זה של ייפוי כוח מתמשך. מדובר על מסמך שבא להסדיר את הטיפול בענייניו של מי שכבר אינו יכול לעשות זאת בכוחות עצמו ואינו רוצה להשאיר את ההחלטה בנושאים הללו לבית המשפט.
מהו מסמך ייפוי כוח מתמשך?
המסמך המשפטי הזה נועד לקבוע מראש מי יטפל באדם שאיננו יכול לטפל עוד בענייניו בכוחות עצמו.
- בפן הרפואי – מקום אשפוז, סוג טיפול, בחירת מטפלת, אישור לתרופות או ניתוחים מסוגים שונים וכן הלאה.
- בפן הרכושי – ניהול חשבון הבנק, קופות גמל, תכניות חסכון, נכסי נדל"ן, הלוואות וכדומה.
- בפן האישי – האם יעבור לבית אבות, דיור מוגן או יישאר בביתו וכן הלאה.
כאשר לא דואגים לעריכת ייפוי כוח מתמשך, משאירים את ההחלטה על בחירת האדם שידאג לעניינים שלכם בידיי בית המשפט. לרוב הבחיר ההיא בקרוב משפחה או חבר קרוב שמוכנים לקחת זאת על עצמם, אך לעתים אין מי שמתנדבים לכך או שבית המשפט מוצא לנכון להטיל את האחריות על אדם זר לחלוטין.
במקרים שכאלו אתם לא יכולים לדעת אם החלטות שיתקבלו בנושאים שציינו קודם לכן, יהיו כפי שאתם הייתם רוצים שיתקבלו וינוהלו. עריכת ייפוי כוח מתמשך דואג להסדיר זאת מראש.
למי מיועד ייפויי כוח מתמשך?
רבים מקשרים בין ייפוי כוח מתמשך וצוואות משום מה. התפיסה היא שאפשר לדחות את הטיפול בכך עד שיש משפחה, נכסים או גיל מבוגר ועם סיכון גבוה למחלה או מוות. זאת טעות.
ייפוי כוח מתמשך מתאים לכל אדם בוגר בישראל (מעל 18) כיוון שמדובר על בחירת מי שידאג לעניינים שלכם אם לא תוכלו לעשות זאת יותר וגם כיצד עניינים אלו יטופלו. את המסמך ניתן לערוך מחדש ולעדכן מעת לעת כל עוד צלולים וכשירים לכך.
כל אחד מאיתנו עלול לעבור תאונת דרכים קשה, שבץ מוחי או פציעה רצינית שיהפכו את היכולת לטפל בעניינים שלנו לבלתי אפשריים. זה יכול להתרחש בגיל 22, 38 או 54… לא חייבים לחשוב על דמנציה ואלצהיימר בלבד כגורמים שיגבילו את היכולת לקבל החלטות בכוחות עצמנו. לכן, עריכת מזמן ייפוי כוח מתמשך רלוונטית בכל גיל, גם אם לגילאים מבוגרים יותר היא יותר בגדר חובה אישית.
איך עורכים ייפוי כוח מתמשך?
ראשית כל יש לפנות לשירותי עורך דין שעבר הכשרה והוסמך לערוך מסמך משפטי מסוג זה. לאחר מכן מכניסים את כל המידע הרלוונטי למסמך ובוחרים מי יטפל או יטפלו בכם במקרה שלא תוכלו לטפל בעצמכם עצמאית. דוגמא לייפוי כוח מתמשך היא בחירה בחברה קרובה שהיא אחות להיות אחראית על הפן הרפואי ואילו על אחד האחים שלכם שהוא סוכן ביטוח להיות אחראי על הפן הרכושי וכדומה.
לאחר מכן מבצעים הפקדת ייפוי כוח מתמשך אצל האפוטרופוס באזור המגורים וממתינים לאישור שלו וכניסת המסמך לתוקף. בעתיד, אם וכאשר יהיה צורך להפעיל את המסמך יש לפנות לאפוטרופוס עם ניירת רפואית רלוונטית ולבקש הפעלת ייפוי כוח מתמשך על פי התנאים שמופיעים בו.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד לירן גודיס, עורך דין לעריכת ייפוי כוח מתמשך בכרמיאל, אשר מעניק שירות משפטי עד הבית. עורך לירן גודיס מוסמך לעריכת מסמך הבעת רצון או ייפוי כוח מתמשך בהתאם לחוק הכשרות המשפטית.