אדם אשר נקלע לחובות שאיננו יכול להחזיר, היה במרבית המקרים מגיע למצב של פשיטת רגל. ההגדרה שלו כפושט רגל הייתה כתם חברתי וגם התהליך כולו של החזר חלק מהחוב לא היה אפקטיבי ולא תרם לחזרה שלו למעגל שגרת החיים שהיה חי בה קודם לכן. בשל כך נערכה רפורמה במהלכה נכנס לתוקף בשנת 2019 חוק חדלות פירעון ושיקום כלכלי. החוק מטיב מאוד עם החייבים ומאפשר להם להחזיר חלק מהחובות שלהם מבלי לקרוס נפשית, חברתית ומשפחתית.
כבר אין פשיטות רגל בישראל. טוב, למעשה יש פשיטות רגל אבל ההגדרה שלהם שונתה לפני 4 שנים במסגרת הרפורמה שנערכה בנושא. בעקבות שינוי החקיקה ההגדרה היא כעת חדלות פירעון ושיקום כלכלי ולא פשיטת רגל לאדם פרטי.
מדוע שונה החוק לחדלות פירעון ושיקום כלכלי?
החוק הישן היה מיושן ולא הקל על החייבים או הנושים שלהם. התהליכים של פשיטת רגל היו נמשכים שנים ארוכות, חלק גדול מהחוב לא היה מוחזר אבל החייב היה תחת מגבלות קשות, עם כתם חברתי ולרוב גם עם משבר משפחתי ו/או נפשי בשל המצב.
החוק החדש נועד לשפר את המצב ולתת לחייב אפשרות של שיקום כלכלי במהלך התהליך וגם שהנושים יקבלו את המקסימום האפשרי מהחוב הקיים. מבחינה פורמלית זהו הסדר חובות שמאושר על ידי בית המשפט וכל הנוגעים לדבר, במטרה שכולם ירוויחו מהתהליך ככל האפשר.
איך מתנהלת פשיטת רגל בחוק החדש?
פשיטת רגל מתנהלת כיום בכמה שלבים שנועדו לתת מענה ראוי לכל המעורבים:
- הכרזה על פשיטת רגל – השלב הראשון הוא הכרזה של החייב שהוא פושט רגל. ההכרזה מבוצעת בליווי עורך דין פשיטת רגל וכוללת מסמכים וטפסים שנדרשים לשם כך וגם תצהיר של החייב אודות החובות שצבר, הסיבות שאין הוא יכול להחזיר את החובות הללו וכי יש לו רצון להיות מוכרז פושט רגל.
- צו כינוס – בית המשפט ממנה נאמן שבוחן את יכולותיו הכלכליות של החייב, ההכנסות וההוצאות שלו, גובה החובות, רכוש שבבעלותו וכן הלאה. בסיום החקירה מוגש דו"ח מצב לבית המשפט ובו פירוט הסדר חובות שמוצע לחייב ולנושים.
- דיון בבית המשפט – השלב הבא הוא קבלת הדו"ח ומתן החלטה על חלוקת החוב על פי יכולתו של החייב לתשלומים חודשיים למשך 36 חודשים (בד"כ) תוך כדי השארת תקציב מחייה שיספיק עבורו ועבור משפחתו לחיים ברמה נאותה.
- הפטר חובות – לאחר התקופה בה החייב שילם את החוב שפסק לו בית המשפט, בתנאי שעמד בכל המחויבויות שלו בפרק זמן זה, יקבל הפטר חובות. כלומר הוא איננו פושט רגל מרגע זה ואין לו חובות.
חשוב לדעת שהתהליך נועד לתושבי ישראל או מי שזהו ביתם רוב ימות השנה וגם עבור מי שצברו חובות בתום לב ולא בכוונת זדון (הונאה, מירמה וכו').
דבר נוסף שיש לקחת בחשבון הוא שכל מקרה עומד בפני עצמו ושונה מהאחר. לעתים הפתרון הטוב ביותר עשוי להיות הסדר חוב מחוץ לבית המשפט ולכן כדאי מאוד לקבל יעוץ משפטי כמה שיותר מוקדם מעורך דין לפשיטות רגל כדי לדעת מה המצב שלכם ומה האפשרויות שעומדות ספציפית בפניכם.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד עמון סתו – עורך דין פשיטת רגל בצפון אשר מעניק ליווי לחייבים פרטים וחברות בפריסה ארצית. אם אתם מחפשים עורך דין פשיטת רגל בחיפה או עורך דין פשיטת רגל בקריות – עו"ד עמון סתו הוא הכתובת!