שימוע לפני פיטורים הוא תהליך שחייב לבצע כל מעסיק המעוניין לפטר עובד. השימוע חייב להתנהל לפני תנאי בית הדין לעבודה, להיות ענייני ולאפשר לעובד להציג את טענותיו ולשמור על מקום העבודה שלו. מעסיק שלא מקיים שימוע צפוי לעמוד למשפט ולשלם פיצויים לעובד שפוטר. בשל סיבות אלה חשוב להבין מהו שימוע לפני פיטורים ולמה הוא כל כך חשוב לעובדים ולמעסיקים.
חוסר כימיה עם המנהל החדש, טעות קטנה ושולית בעבודה שהרגיזה את הבעלים של העסק או אי הסכמה להרעת תנאים הם לא סיבה מוצדקת לפטר עובד בישראל. על מנת שהמעסיק יהיה רשאי לפטר עובד הוא חייב לקבוע לו שימוע לפני פיטורים, להסביר לו את הסיבות בגינן הוא מפוטר ולתת לו זכות "הגנה עצמית" בהצגת הצד שלו לסיבות הללו. רק אם בוצע הליך שימוע תקין ניתן להחליט אחריו אם העובד יפוטר או לא.
מהו שימוע לפני פיטורים?
שימוע לפני פיטורים הוא תהליך קצר אך יעיל שנועד למנוע פיטורים מסיבות לא נכונות או רק בשל כעס זמני של מעסיק על עובד. השימוע מאפשר ניהול דיון בנושא הפיטורים בצורה עניינית ותוך כדי הבאת סיבות ממשיות לפיטורים של העובד.
שימוע לפני פיטורים מתקיים בכמה תנאים ושלבים:
- העובד יקבל מכתב רשמי מהמעסיק שמזמן אותו לשיחת שימוע לפני פיטורים.
- המכתב יכלול את המקום, השעה ופרק הזמן המתוכנן לשימוע. לרוב ניתנת התראה של יומיים שלושה.
- העובד רשאי לבקש הארכה של מספר ימים כדי "להגיע מוכן לשימוע". מקובל להאריך ביום או יומיים.
- המעסיק יאמר לעובד את הסיבות בגינן הוא עומד לפיטורים ויביא הוכחות לחיזוק הטענות הללו.
- המעסיק חייב להיות בעל רצון כנה ואמיתי לשמוע את טענותיו של העובד וההגנה שלו על עבודתו.
- בשימוע יכול להיות נוכח אדם נוסף לצד העובד. זה יכול להיות קרוב משפחה, חבר וועד העובדים או עורך דין דיני עבודה וכן הלאה.
מדוע יש חשיבות רבה לקיום שימוע לפני פיטורים?
החשיבות של שימוע לפני פיטורים היא לא רק בשל כך שהיא מאפשרת לעובד להציג את הטענות שלו והצד שלו כנגד טענות המעסיק, אלא גם מונעת ממעסיקים לפטר עובדים רק בגלל רגע של כעס או ניסיון להסתיר דבר מה וכדומה. כמו כן השימוע מתועד ולכן יש חשיבות רבה לאופן בו השימוע מתנהל ולמה שנאמר בו. כל אלו יכולות לשמש כל אחד מהצדדים בהמשך במידה ויגיעו לדיון במסגרת בית הדין לעבודה.
מה קורה במקרה של שימוע שלא התקיים לפי הנדרש?
במקרים בהם לא נערך שימוע לפני פיטורים לעובד או כאשר שימוע לא נערך לפי החוק, רשאי העובד לתבוע על כך את המעסיק שלו ולעתים קרובות בית הדין לעבודה פוסק פיצויים בשל כך לטובת העובד. כמובן שכל מקרה עומד בפני עצמו ולכן חובה לקבל יעוץ משפטי של עורך דין דיני עבודה בטרם מחליטים על תביעה של מעסיק בפועל או מעסיק לשעבר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר – עורך דין דיני עבודה בקריות אשר מעניק ייעוץ משפטי לעובדים או ייעוץ משפטי למעסיקים בשלל סוגיות משפטיות הקשורות ליחסי עובד מעביד.