בעשור האחרון יש פריחה של ממש בכל הקשור לתפוצה פוד טראקס (משאיות אוכל) בכל רחבי ישראל. חלק מהמשאיות הללו ניצבות קבוע במקום מסוים, אחרות נעות ממקום למקום וחלק מתמחות בשירות של פוד טראק לאירועים. הרשויות לא תמיד ידעו איך להתנהל עם סוג כזה של עסק על גלגלים ולכן היה בלבול רב בכל הקשור לתנאים ודרישות שיש לעמוד בהם לשם הוצאת רישיון עסק לפוד טראק. הרפורמה ברישוי עסקים מתייחסת גם לכך ומביאה פתרונות אחרי שנים של אי הבנות, קנסות ומשפטים מיותרים.
עסק על גלגלים הוא חלום של רבים ובעשור האחרון אפשר לראות שרבים מגשימים חלום זה. משאיות אוכל פזורות בכל רחבי הארץ בנקודות תיירות, פנאי ובילוי פופולאריים, צצות אירועים עסקיים או פרטיים ופעילות יותר מאי פעם.
הבעלים של משאיות אוכל שכאלו סובלים מזה שנים ממצב לא ברור מבחינה חוקית ועם העובדה שכל רשות מקומית מתייחסת אליהם בדרך שונה. חלק חיוביות יותר וחלק שליליות. לחלק יש תקנות ותנאים לקבלת רישיון עסק להפעלת פוד טראק וחלק אפילו לא מאפשרות קבלת רישיון שכזה.
חוק רישוי עסקים בישראל נחקק ב 1968 בטרם היו משאיות אוכל כאלו נפוצות בארץ ולכן הבלגן סביבן. הרפורמה ברישוי עסקים שהחלה בשנת 2013 מתייחסת גם לסוגיה הזאת ומאז ההליך להוצאת רישיון עסק לפוד טראק יותר אחיד וברור לכולם בכל הרשויות בארץ.
איך הרפורמה ברישוי עסקים משפיעה על רישיון עסק לפוד טראק?
הרפורמה ברישוי עסקים ראשית כל מפרידה בין סוגי הפוד טראק השונים.
- משאית מזון ניידת – שיכול לנוע ממקום למקום ואיננה חונה קבוע באותו המקום.
- משאית אוכל נייחת – פוד טראק קבוע שלא זז ונישאר במקום בו חנה והחל לעבוד.
הרפורמה מתייחסת לסיטואציות שונות שמתאימות לסוגי משאיות האוכל השונות הללו אך יוצרת בסיס שעליהן להתיישר לפיו כדי לקבל רישיון עסק לפוד טראק.
אלו מספר תקנות במסגרת הרפורמה:
- הטיפול במקום יהיה רק עם מוצרים קפואים ולא "חיים".
- מותר לבצע הפשרה רק לעיסת פלאפל ולא לאף מוצר אחר.
- חביתות יוכנו רק מנוזל ביצים מפוסטר מראש ולא מביצים חיות.
- טיגון מוצרים קפואים דוגמת שניצל, צ'יפס וכדומה מותרת רק אם יש קולט אדים.
- אין להכין מנות מראש אלא רק מנות שמוכנות על המקום לשימוש מידי.
- ירקות יגיעו שטופות ומוכנות לחיתוך והכנה ישירות מהירקן.
- יש היתר לחימום מאפים דוגמת בורקס, מלאווח וכדומה.
- מרקים יוכנו רק מאבקות מרק מוכנות מראש ולא מרכיבים טריים וכדומה.
אלו רק חלק מהדרישות ויש לקרוא ולהבין היטב את הדרישות בהתאם לסוג המטבח שאתם מתכננים להפעיל (אמריקאי, איטלקי, ישראלי וכו'). על הדרישות הללו יש כמובן תקנות נוספות שקשורות בשיטת חיבור הגז במקרה הצורך או אופן חיבור צנרת מים למשאית האוכל. גם מטף כיבוי תיקני חייב שיהיה בהישג יד.
לסיכום, ההמלצה היא תמיד לקבל ייעוץ משפטי של עורך דין רישוי עסקים לפני פתיחת עסק חדש. לעתים חוסכים זמן רב וטעויות יקרות ערך בשכירת שירות שכזה. כאשר מדובר על הפעלה של משאית אוכל חובה ולא מומלץ בלבד לשכור שירותי עורך דין רישוי עסקים כיוון שהחוק מורכב בעניין זה וקשה לקבל רישיון עסק בקלות. עם עורך דין ההליך מקצועי ומהיר יותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם עו"ד מימון פאר, עורך דין רישוי עסקים בכרמיאל, אשר מלווה, מייעץ ומייצג עסקים מקומיים מול הרשות המקומית.