המאה ה – 21 ובעיקר השנתיים האחרונות הכניסו רבים למצב של דיכאון. בעוד שבמצב טבעי מנעד הרגשות של כל אדם אמור לנוע בין שמחה ואושר לחשש ועצב באופן נישלט אך טבעי, הרי שרבים נקלעו בעת האחרונה למצב של דיכאון, מצב בוא הם נשארים במצב נפשי עגמומי מלווה בחששות, חרדות ו/או עצבות.
הלחצים שיש היום בעולם מכבידים מאוד על הנפש של אנשים רבים שנקלעים למצב של דיכאון ממנו קשה להם לצאת. השנתיים האחרונות בהן נגיף הקורונה הוביל לסגרים, בידודים, ריחוק חברתי וחשש בריאותי הוסיף רבים בישראל למצב רוח שלילי או לדיכאון של ממש.
דיכאון הוא לא מצב שאין מוצא ממנו, וצריכים לעשות שימוש בכלים שונים כדי לשוב לדרך חיים אופטימית ומאושרת, ולראות הרבה יותר את הדברים הטובים שבחיים ופחות את השליליים. טיפול בדיכאון אפשרי בכמה דרכים כאשר ראשית כל יש לזהות את המצב הנפשי של האדם ואת הגורמים לכך – משם הדרך לטיפול מוצלח קלה יותר.
מה המאפיינים של דיכאון?
המאפיינים שיכולים להקל על כל אדם לזהות שהוא במצב דיכאוני וכדאי לו לפנות לטיפול לפני שהמצב ילך ויחמיר כוללים אחד או כמה מהמצבים הבאים: חוסר מוטיבציה, עייפות, נדודי שינה, עצבנו מוגברת, חוסר יכולת לקבל החלטות, ריחוק חברתי, ירידת החשק המיני, דימוי עצמי נמוך ואף מחשבות טורדניות.
כאשר אתם מזהים שיש לכם חלק מהמצבים הללו בחייכם ואתם מרגישים שאתם "תקועים" ולא מצליחים ליהנות או לראות את הדברים הטובים שיש בחיים והכל ניראה קודר ושלילי, זה הזמן לפנות לקבלת טיפול בדיכאון.
איך מטפלים בדיכאון?
באופן כללי, השיטות הנפוצות ביותר לטיפול בדיכאון הן:
- טיפול עצמי – ניתן לנסות ולשפר את המצב שלכם בצורה עצמאית באמצעות חיזוק הקשרים החברתיים, למצוא תחביבים ולהתמקד בהם, לפתח אורח חיים בריא יותר ולהוסיף פעילות גופנית לסדר היומי וגם לנסות ולהילחם במחשבות השליליות ולהתמקד רק בדברים חיוביים. מדובר בפתרון לא קל והוא יעיל בעיקר למי שהם בתחילת תקופה דיכאונית או נעים על הגבול בין דיכאון ומצב נפשי ורגשי נורמטיבי.
- טיפול רגשי למבוגרים – בדרך כלל, פניה לקבלת טיפול רגשי על ידי מטפל בעל הכשרה לכך הוא הפתרון היעיל ביותר. יש כמה טכניקות טיפול רגשי שונות שיכולות לעזור לאדם בדיכאון כאשר הבסיס של השיטות הללו הוא זיהוי הסיבות לדיכאון, הצורה בה המצב יוצא לפועל בחייו של המטופל ובמציאת דרכים להתמודד עם המצב.
- טיפול זוגי או קבוצתי – במקרים מסוימים הטיפול היעיל ביותר הוא טיפול זוגי עם מישהו אהוב וקרוב אל המטופל. בדרך זו מחזקים אותו ואת ההתמודדות האפשרית עם המצב בו הוא שרוי. לעיתים, הטיפול הוא אישי ופרטי והשילוב של טיפול זוגי הוא חד פעמי כדי לגעת בנקודות ממוקדות מאוד שיכולות לעזור בתהליך.
לסיכום, בהחלט ניתן לטפל בדיכאון, אך לרוב נדרשת התערבות של גורם מקצועי אשר יוכל לאתר את מקור הבעיה אשר מובילה לתחושה אצל המטופל.