ענף הבניה בישראל עובר הסדרה בשנים האחרונות ואחת מהדרכים להפוך את בעלי המקצוע שעובדים בתחום למקצועיים ומפוקחים יותר, היא באמצעות תעודות קבלן רשום למי שעומדים בקריטריונים שונים. על כך במאמר שלפניכם.
מהו קבלן רשום וכזה שאיננו קבלן רשום?
בישראל יש לא מעט שעוסקים בענף הבניה מבלי שעברו הכשרה רשמית לעסוק בכך והם עלולים לבצע עבורנו עבודת שיפוצים או בנייה ברמה נמוכה, להתעכב זמן רב בביצוע העבודה או לא לעמוד בהתחייבויות שלהם לגבי סך כל עלות העבודה. אלו לא מפוקחים ולמעשה כל אחד יכול להחליט מחר שהוא שיפוצניק, אינסטלטור או רצף.
קבלן רשום הוא קבלן אשר עמד בפרמטרים שונים שנקבעו על ידי רשם הקבלנים בישראל ומפוקח על ידו. במקרה שמצאתם קבלן רשום בספר רשם הקבלנים אתם יכולים להתלונן על עבודתו, במידה ולא עמד בהתחייבויות שלו או לא ביצע עבודה כפי שצריך והחשש מהסרת תעודת קבלן רשום מבטיחה במרבית המקרים שמדובר בקבלנים אמינים שמעוניינים להישאר קבלנים רשומים ולא יעשו עבודה שאיננה כפי שצריך.
מהם היתרונות להיות קבלן רשום?
יש יתרונות רבים להיות קבלן רשום בישראל. ראשית כל מופיעים באתר רשם הקבלנים וכל מי שחושב לשכור אתכם לעבודה כלשהי יכול להתרשם שאתם אכן עומדים בקריטריונים שנקבע וסביר מאוד שאתם אמינים ובעלי מקצוע מוסמכים בסיווג שלכם.
נוסף על כך אתם יכולים בתור קבלן רשום לבצע עבודות בהיקפים שמי שאינם קבלנים רשומים לא יכולים לבצע בישראל. רק מי שמוגדר בתור קבלן ראשי רשאי לבצע עבודות בהיקף של 83000 שח ויותר מזה ורק מי שהוא קבלן מורשה בענף משני יכול לבצע עבודות מעל 43000 שח.
דלת נוספת שנפתחת רק עבור מי שהם קבלנים רשומים היא האפשרות לקחת חלק במכרזים עירוניים וממשלתיים שדורשים השתתפות אך ורק של קבלנים רשומים. מדובר בד"כ במכרזים רווחיים של עבודות גדולות ו/או של עבודות רבות לאורך זמן.
יש כמובן יתרונות רבים נוספים אך אלו המרכזיים שחשוב שתהיו מודעים אליהם.
מה ההבדל בין קבלן ראשי למשני ומהם הסיווגים השונים?
כאשר מבצעים רישום קבלנים מקבלים סיווג קבלני שמגדיר את ההיקף הכספי של עבודות שהקבלן יוכל לבצע. הדבר משמעותי מאוד בעיקר בעבודות ממשלתיות ומכרזים שונים. כמו כן מוגדרים בתור קבלן ראשי או קבלן משני שמתמחה בתחום ספציפי (על בסיס תעודות, הכשרות וניסיון עבודה בין השאר). לכן חשוב להגיש בקשה שמתאימה עבורך.
רמת הסיווג נקבעת על פי תקנות סיווג קבלנים שנקבעו בחוק וניתן להגיש בקשה לביצוע העלאת סיווג קבלנים אחת לשנה. כמובן שיש לעמוד בקריטריונים שונים באותה השנה כדי שתוכלו להתקדם הלאה בסיווג. יש סה"כ 5 סיווגים כאשר האחרון מאפשר לבצע כל עבודה קבלנים כקבלן ראשי או בהתאם להגדרה שלכם בתור קבלן משני בתחום התמחות ספציפי.