הקורונה השפיעה רבות על חיי כולנו בשנה האחרונה ובין השאר היא השפיעה על הזוגיות בכלל והתא המשפחתי של רבים בפרט. על הקורונה וההשפעות שלה בכל הקשור לחיים משותפים, גירושין או דמי מזונות – במאמר הבא.
כיצד השפיעה הקורונה על התא המשפחתי והזוגיות?
הקורונה נגעה לחיינו ברבדים רבים, שהבריאותי הוא הבולט שבהם כמובן. אבל גם ברמה של התא המשפחתי הקורונה פגעה ברבים. יש מי שהיחסים הרעועים שלהם בזוגיות לא החזיקו מעמד בתקופת הקורונה, בעיקר בשהייה של שעות רבות של סגר משותף בשטח הבית. הדבר הוביל לוויכוחים, מתחים ומריבות רבות שרק העצימו את הקרע הזוגי בין שני הצדדים והובילו לא פעם להליך גירושין.
חשוב שנציין שלעיתים קרה גם ההיפך וללא גורמים חיצוניים "מפריעים" ועם שהייה זוגית צמודה יותר לאורך חודשים ארוכים, הקשר דווקא הלך והשתבח, אבל ניתן להסיק שזהו מצב פחות נפוץ – הרוב קרסו תחת סיר הלחץ של הקורונה ובסיומה החליטו להיפרד בגירושין.
האם השינוי במצב כלכלי הוא זרז לבחירה בגירושין?
הנושא הכלכלי הפך בעל משקל רב על משפחות בימי הקורונה וללא ספק כסף או יותר נכון היעדר כסף משפיע על הזוגיות. אבל כאן יש "הפתעה" כלשהי בכל הקשור למצב כלכלי ולגירושין. הירידה בהכנסות, בין אם מדובר על עצמאי שהכנסותיו ירדו לאפס או לבני זוג שיצאו יחדיו לחל"ת והכנסתם פחתה, הובילה זוגות רבים לוותר על רעיון הגירושין ולחסוך בהוצאות הכבדות של התהליך כולו. יש מצבים שאפילו הכעסים והלחצים התחלפו בזוגיות בריאה יותר וכל נושא הפרידה ירד מהפרק לאחר כמה חודשים.
מצד שני כמובן שהייתה השפעה של הקורונה על גירושין עבור מי שלא עמדו בלחצים או בחיים המשותפים הללו יותר. יש מי שבחרו לנצל הסכם ממון שערכו טרם הנישואין ולהשתמש בו כעת ולעיתים מדובר היה על אלימות במשפחה שהתפתחה בימי הקורונה ולא הייתה קודם לכן. הלחצים הרבים של שהייה משותפת, חוסר בהכנסה כספית או בתעסוקה לאורך היום, הובילו לרמות אחרות של כעסים והם הגיעו לידי אלימות במשפחה שהובילה לפניה אל עורכי דין לגירושין בחיפה, כרמיאל או בכל מקום אחר בארץ על מנת לפרק את הזוגיות.
האם הקורונה השפיעה גם על הורים גרושים?
הורים גרושים שכבר היו בניהם הסכמות על משמורת ילדים, הסדרי ראיה או דמי מזונות ילדים פנו לשירותי עורך דין בבקשה להפחתת דמי המזונות עקב חוסר בהכנסה שנוצר בקורונה. גברים רבים מצאו את עצמם ללא הכנסה לחלוטין או בירידה דרסטית ולכן לא יכלו להמשיך לשלם דמי מזונות כפי שנקבעו בהסכם המקורי.
בתי המשפט לא מיהרו לפתוח הסכמים הנוגעים לדמי מזונות ילדים אבל לאחר כמה חודשים כשהבינו שהקורונה כאן לזמן ממושך היו מקרים רבים של התחשבות במצב החדש והפחתה, אפילו זמנית בלבד, של דמי המזונות.
נציין גם שנשים פנו לעורכי דין לגירושין כדי לבקש העלאה של דמי המזונות שלהן בתקופת הקורונה. במקרים בהן האישה הגרושה עצמאית שהכנסותיה ירדו דרסטית או שהיא יצאה לחל"ת כפוי בעוד הבעל נותר במקום העבודה שלו (משרד ממשלתי וכדומה) אז הוגשו בקשות להעלאה של דמי המזונות לתקופה מוגדרת.