בשנים האחרונות הולכת וגדלה המודעת בקרב הציבור הישראלי לחשיבות השמירה על אורח חיים מאוזן ובריא. בד בבד גוברת גם ההכרה בתרומתם וביעילותם של טיפולים משלימים, ומבין אלו מהווה הרפואה הסינית תחום מרכזי. כיום פונים אנשים רבים לטיפול בדיקור ובאמצעים המגוונים של גישה זו, הן במוסדות המוכרים והם דרך מכונים ומטפלים פרטיים.
מהי רפואה סינית?
הרפואה הסינית התפתחה לאורך כארבעת אלפים שנים בסין ובסביבתה. גישה זו איננה עוסקת בטיפול ובריפוי הכאב או הסימפטום בלבד אלא נשענת על תפיסת עולם מקיפה, הרואה את האדם כחלק בלתי נפרד מקוסמוס שמקיים בתהליכים מאזנים. על כן, למטופלים בה מומלץ להקפיד על אורח חיים נכון ומאוזן, הכולל מלבד עצם הטיפול גם התוויית חיים הרמוניים עם עצמם ועם סביבתם. בהתאם לכך, אנשים היוצאים ללמוד רפואה סינית נחשפים למגוון קורסים ושיטות טיפול כגון אנטומיה, דיקור, אבחונים, פיזיולוגיה, טווינא, תזונה, צמחי מרפא, אורחות חיים נכונות ועוד.
מכיוון שעל פי גישה זו מהווים חיי היומיום חלק אינטגראלי בטיפול, מושם דגש רב על תזונה התואמת לצרכים האישיים של המטופל, שכן צריכת המזון הינה בעלת השפעות נרחבות על מצבו הפיזי והנפשי. בתוך כך נודעת חשיבות מרובה לצריכת מאכלים טבעיים ובריאים, כדוגמת פירות וירקות אורגניים.
למה דווקא פירות וירקות ?
כאמור, ברפואה הסינית מושם דגש על ההקבלה והקשר שבין האדם והטבע, והדבר מתבטא גם בתוכניות הכשרת המטפלים הכוללות קורס צמחי מרפא ושיעורים בתזונה נכונה. על פי גישה זו מחולקים סוגי המזון בהתאם להרכב האלמנטים הקוסמיים המצוי בהם, כלומר מים, אדמה, אש, מתכת ועץ, ומכאן שכל פרי או ירק ניחנים בתכונות שונות ויש לצרכם בצורה מגוונת, בהתאם למצב הבריאותי. עם זאת, ירקות ופירות מהווים תדיר נדבך מרכזי בתזונה המומלצת, והינם בעלי סגולות חיוניות ביותר. לדוגמא, הירקות תורמים לזרימת אנרגיית החיים ולשיפור איכותו של הדם, לקירור איברים שונים ולהקלה על בעיות נשימה בעזרת הפחתת הלחות בגוף. מאידך, פירות נחשבים מצוינים עבור שיפור וטיפול במגוון גדול של בעיות, כדוגמת התפוח שהינו יעיל עבור קלקולי קיבה ודלקות במעיים, או הבננה שתורמת לבעיות עצירות, טחורים ולחץ דם גבוה.
למה אורגני ?
תהליך גידולם של פירות וירקות שאינו אורגני, כולל הוספה קבועה של חומרי הדברה נוגדי מזיקים וכן דשנים למיניהם, המצטברים במזון ועלולים להוביל לפגיעה בבריאות האדם ובסביבתו. לעומת זאת, בתהליך הגידול האורגני של פירות וירקות נעשה שימוש מופחת בסוגי התכשירים ובכמותם, וכמו כן מדובר לרוב במזון שלא עבר שינויים גנטיים מכוונים. מחקרים מדעיים הראו כי כמויות הויטמינים והמינראלים הינן גבוהות יותר בדמם של צרכני המזון האורגני, ובנוסף נמצא שתכשירי ההדברה הינם בעלי קשר לשכיחות גבוהה יותר של מגוון מחלות.
רפואה סינית נודעת בחשיבות הגדולה שהיא נותנת, הן לצריכה מגוונת של פירות וירקות והן לשמירה על אורח חיים הרמוני בין האדם וסביבתו. על כן, צריכת ירקות ופירות בעלי כמות פחותה של תוספים מזיקים, בהתאם לגיוון הטבעי של עונות השנה ולצד המודעות והשמירה על היבטים סביבתיים, צועדת יד ביד עם העקרונות של רפואה סינית.
המאמר באדיבות Ripui, קליניקה לרפואה סינית בחיפה, אשר משלבת טכניקות מהרפואה הסינית (דיקור סיני, טיפול במגע וכדומה) עם צמחי מרפא ותזונה נכונה.